انواع دستگاه خشک‌ کن در صنایع غذایی و دارویی

تاریخ به روز رسانی: فروردین 25, 1404
خرید و قیمت دستگاه خشک کن تونلی البرز ماشین کرج، ارائه دهنده کلیه دستگاه های خشک کن تونلی ، کابینی و نواری برای خشک کردن میوه، سبزی، مواد شیمیایی و غیره

فهرست مطالب

دستگاه خشک‌ کن صنعتی یکی از ماشین آلات خشک کن با سود دهی بسیار بالا و هزینه کم در تولید چیپس میوه است. خط تولید چیپس میوه جات به راحتی و با ماشین آلات ارزان قیمت راه اندازی شده و سودی بالای 100% دارد. این دستگاه خشک کن با رطوبت‌گیری انواع مواد غذایی (سبزی، میوه، گوشت..) از رشد باکتری‌ها و قارچ‌ها جلوگیری کرده و عمر موادِ غذایی را افزایش می‌دهد. از طرفی حجم و وزن را به‌طور چشم‌گیری کاهش می‌دهد.

با توجه به رشد جوامع و نیاز جامعه به محصولات متنوع بصورت خشک شده شاهد افزایش چشمگیر استفاده از محصولات بصورت خشک شده هستیم. به همین منوال استفاده از دستگاههای خشک کن صنعتی بصورت خشک کن های نواری، خشک کن های تونلی و کابینی و… از رونق بسیار خوبی برخوردار شده است. در این بین شرکت های زیادی نظیر البرز ماشین کرج اقدام به طراحی و ساخت دستگاههای خشک کن کرده اند که در این بین شرکت البرز ماشین کرج با استفاده از تکنولوژی خاص خود توانسته گوی رقابت را از دیگر رقبا بِرُباید و در بازار ایران به یکی از بهترین ها در این حوزه تبدیل شود.

خشک‌ کردن مواد غذایی از قدیم مرسوم بوده. اما امروزه تنوع و سرعت در روش‌های خشک‌ کردن به‌ وسیله خشک‌ کن‌های صنعتی افزایش‌ یافته است. البته استفاده دستگاه خشک‌ کن صنعتی تنها به مواد غذایی محدود نمی‌شود. با دستگاه های خشک کن صنعتی سبزی می‌توان انواع مواد شیمیایی (صابون، خمیر الکترود، رطوبت‌گیر پا، پودرهای شوینده…) را رطوبت‌ گیری کرد.

دستگاه خشک کن صنعتی چیست؟ تعریفی ساده و متفاوت از زبان سازنده

وقتی صحبت از خشک کردن میوه، سبزی یا حتی گیاهان دارویی میشه، اولین چیزی که به ذهن خیلیا میاد، همون روش‌های قدیمی و سنتیه؛ پهن کردن میوه زیر آفتاب یا خشک کردن روی بخاری و شوفاژ. اما این روش‌ها برای بازار امروز و تولید در حجم بالا، نه جواب میدن، نه کیفیت مطلوبی ارائه میدن. اینجاست که دستگاه خشک کن صنعتی وارد میشه و همه چیز رو متحول می‌کنه.

از زبان یه تولید کننده که سال‌ هاست داره این دستگاه‌ ها رو می‌ سازه و با دل و جون باهاشون کار کرده بهت میگم:
دستگاه خشک کن صنعتی، یعنی قلب تپنده‌ ی تولید حرفه‌ ای میوه خشک، سبزی خشک، چیپس میوه، گیاه دارویی و کلی محصول دیگه.

چطور کار می‌کنه؟

دستگاه خشک کن صنعتی با استفاده از جریان هوای گرم و کنترل‌ شده، رطوبت موجود در محصول رو به‌ آرومی و به‌ دقت می‌ گیره. نه با عجله و فشار، بلکه با صبر و محاسبه. همه چیز حساب‌ شده‌ ست: دما، مدت زمان، سرعت گردش هوا و حتی جهت وزش.

محصول داخل سینی‌ ها یا نوارهای دستگاه قرار می‌ گیره و با گذر از تونل یا کابین حرارتی، به شکل کاملا یکنواخت و بهداشتی خشک میشه. نتیجه چی میشه؟ محصولی خوش‌ ظاهر، خوش‌ طعم، سالم و قابل نگهداری طولانی مدت.

چه کسانی به دستگاه خشک کن صنعتی نیاز دارن؟

اگر کارگاه کوچیکی داری و دنبال افزایش تولید هستی، یا یه کارخانه‌ داری که دنبال ارتقاء خط تولیده، یا حتی یه کشاورز با محصول اضافه‌ ای که نمی‌ خوای خراب شه، دستگاه خشک کن صنعتی می‌تونه بهترین همراهت باشه.

این دستگاه‌ ها در ظرفیت‌ ها و مدل‌ های مختلف ساخته می‌ شن:

  • خشک کن صنعتی کابینی (برای ظرفیت‌ های متوسط و کارگاه‌ های کوچک)

  • خشک کن صنعتی تونلی (برای تولید پیوسته در مقیاس بزرگ)

  • خشک کن نواری (برای محصولات خاص با حجم زیاد یا نیاز به زمان خشک شدن خاص)

چرا دستگاه خشک کن صنعتی را انتخاب کنیم؟

  • چون کیفیت محصولت رو حفظ می‌کنه

  • چون زمان تولید رو به شدت کاهش میده

  • چون در مصرف انرژی بهینه‌ ست

  • چون بهداشت کار رو تضمین می‌ کنه

  • و از همه مهم‌ تر، چون نتیجه نهایی قابل اعتماد و یکنواخته

تجربه ما، پشتوانه انتخاب شما

ما در مجموعه البرز ماشین کرج، سال‌هاست که به شکل تخصصی در زمینه ساخت و طراحی انواع دستگاه‌ های خشک کن صنعتی فعالیت می‌ کنیم. دستگاه‌ هایی که ما تولید می‌ کنیم، حاصل تجربه، آزمون و خطا، و به‌ روزرسانی مداوم هستن. هدف ما اینه که شما با خیال راحت، فقط روی رشد کسب و کارتون تمرکز کنید.


📌 اگه دنبال دستگاهی هستی که بتونه با کیفیت بالا، در زمان کوتاه، و با هزینه مناسب، محصولاتت رو خشک کنه، دستگاه خشک کن صنعتی دقیقا همون چیزیه که دنبالش بودی.

خشک کردن به روش طبیعی یا دستگاه خشک‌ کن صنعتی؟

روش طبیعی

در روش طبیعی مواد غذایی را در فضای باز یا گلخانه‌ای و زیر نور مستقیم خورشید (آفتاب خشک) یا زیر سایه (سایه‌خشک) قرار می‌دهند. در این روش مواد غذایی در معرض انواع آلودگی‌ها و حشرات موزی قرار گرفته و هیچ کنترلی هم بر کیفیت رطوبت‌گیری وجود ندارد. در این روش زمان رطوبت‌گیری بسیار طولانی‌تر از روش صنعتی است. در روش سنتی احتیاج به فضای مسطح و با مساحت زیاد هم محدودیت‌هایی را به وجود میاورد.

دستگاه خشک‌ کن

روش صنعتی (دستگاه خشک‌ کن)

در روش صنعتی انواع ماشین‌ آلات خشک‌ کن صنعتی با فناوری‌های متفاوت تولید می‌شوند که هرکدام کاربرد خود را دارند. همانند خشک‌ کن‌های ماکروویوی که با امواج رادیویی محصولات را رطوبت‌ گیری می‌کنند یا خشک‌ کن‌های تصعیدی که برای مواد غذایی حساس به حرارت استفاده‌ شده و از طریق انجماد محصولات و تولید خلع رطوبت مواد غذایی را گرفته‌ و خشک می‌کنند.

اما هزینه این مدل خشک‌ کن‌ها بسیار بالا است. در نتیجه قیمت تمام‌ شده محصول را بالا می‌برد. بهترین گزینه برای رطوبت‌گیری محصولات غذایی و شیمیایی استفاده از دستگاه خشک‌ کن حرارتی است که ارزان و به‌ صرفه بوده و کیفیت رطوبت‌گیری بالایی هم دارد.

 انواع دستگاه خشک‌ کن حرارتی

دستگاه خشک‌کن کابینی:

خشک‌ کن کابینی بهترین و به‌ صرفه‌ ترین مدل خشک‌ کن‌ در بازار است. این مدل خشک‌ کن فضای بسیار کمی را اشغال می‌کند. از این‌ رو برای کارگاه‌ها و مشاغل خانگی بهترین گزینه محسوب می‌شود. از طرفی مصرف انرژی پایین‌تری داشته و با برق تک فاز هم کار می‌کند.

در این خشک‌ کن‌ها مواد غذایی در یک فضای کابینی بسته و در سینی‌هایی چند طبقه قرار می‌گیرد. محصول مورد نظر با حرارت مصنوعی (برق، گاز، گازوئیل) خشک می‌شود.

دستگاه خشک‌ کن‌ تونلی (کانتینیوس):

این مدل دستگاه خشک‌ کن مناسب برای کارخانه جات بزرگ و با حجم تولید بالا طراحی‌ شده است. شکل ظاهری دستگاه همانند یک تونل دو طرفه است که محصول از یک‌ سوی دستگاه واردشده و از سوی دیگر رطوبت‌ گیری و خارج می‌شود. دستگاه خشک‌ کن در دو مدل نواری و واگنی طراحی و تولید شده که نمونه نواری مخصوص محصولات با چسبندگی پایین (سبزی، چوب بستنی و…) و نمونه واگنی برای محصولات با چسبندگی بالا (گوجه،سیب،هلو و…) است.

دستگاههای خشک کن میوه و سبزی در چه مکان‌هایی استفاده می‌شوند؟

1- کارگاه‌ها و کارخانه جات خشک‌ کن میوه و سبزیجات

2- کارگاه‌ها و کارخانه جات تولید محصولات دریایی (ماهی و میگو….) خشک‌ شده

3- کارخانه جات تولید نمک دریا

4- کارگاه‌ها و کارخانه جات تولید رطوبت‌ گیر

5- کارخانه جات تولید صابون

7- کارخانه جات تولید خمیر الکترود

8- عصاری (خشک‌کردن انواع گیاهان دارویی)

9- قنادی‌ها (خشک‌کردن انواع میوه)

10- رستوران‌ها (خشک‌کردن انواع میوه، سبزی و سیفی جات)

11- میوه‌فروشی‌ها (خشک‌کردن انواع میوه‌جات مازاد استفاده. کیوی، هلو، سیب، پرتقال….)

12- منازل (خشک‌کردن انواع سبزی و میوه‌جات)..

چه نکاتی در زمان رطوبت‌گیری ماشین آلات خشک کن مؤثر است؟

ضخامت

در محصولات غذایی میزان ضخامت مواد اولیه در زمان رطوبت‌گیری تأثیر مستقیم دارد.

ضخامت محصول در زمان خشک کردن

ذات محصول

شاید میزان آب موجود در یک‌تکه گوجه از یک‌ تکه گوشت بیشتر باشند و هر دو هم یک ضخامت را داشته باشند. اما تکه گوشت دیرتر خشک می‌شود. نوع مواد اولیه در زمان رطوبت‌گیری تأثیر گذار است.

اثر گزاری ذات مواد غذایی در زمان خشک شدن در دستگاه خشک کن

حرارت پذیری محصول

در مواد شیمیایی حرارت پذیری بالاتر است. در نتیجه می‌توان با دما و سرعت بیشتر رطوبت‌ گیری کرد. اما در مواد غذایی به دلیل ظرافت و حساسیت محصول نمی‌توان از دمای بالا استفاده کرد.

حرارت پذیری در خشک کردن دستگاه خشک کن

مزایایِ استفاده از محصولات خشک‌ شده برای تولید کنندگان

طول عمر بالا

دغدغه بسیاری از تولید کنندگان فاسد شدن محصولات است. این نکته حساسیت را افزایش می‌دهد. با روش خشک‌ کردن، محصول شما به‌ راحتی فاسد نشده و عمر بسیار طولانی خواهد داشت.

فروش در تمام فصول

با افزایش طول عمر محصولات غذایی خشک‌ شده نظیر میوه جات و سبزی ها، محدودیت استفاده در فصول از بین می‌رود. می‌توانید انواع میوه و سبزی‌های مختلف را به‌ راحتی خشک کرده و در چهار فصل سال به فروش برسانید.

کاهش هزینه تأمین و نگهداری و حمل‌ و نقل با دستگاه خشک‌ کن

حجم و وزن محصولات خشک‌ شده میوه کاهش پیدا می‌کند. در نتیجه باعث کاهش هزینه حمل‌ و نقل و انبار داری مواد غذایی خشک‌ شده و تأثیر بالایی دارد.

مزیت دستگاه خشک‌ کن صنعتی نسبت به روش‌های سنتی

سرعت‌بالا

سرعت رطوبت‌ گیری با خشک‌ کن‌های صنعتی چندین برابر روش سنتی است. در نتیجه صرفه‌ جویی زیادی در زمان را در پی دارد.

بهداشت بالا

با خشک‌ کن صنعتی نیازی به زیر و رو کردن محصول نیست. در نتیجه کمترین میزان تماس با دست وجود دارد.

تمام‌خودکار

خشک‌ کن‌های صنعتی نیازی به نیروی کار زیادی ندارند. پس تا جای امکان نیاز به منابع انسانی و هزینه‌های آن از بین می‌رود.

دمای کنترل‌ شده در دستگاه خشک کن

دمای رطوبت‌ گیرهای صنعتی توسط حس‌گر با حساسیت یک‌ دهم درجه کنترل می‌شود. در نتیجه تسلط بیشتری بر تولید وجود داشته و محصول پایانی در بهترین کیفیت تولید می‌شود.

کنترل و پیش‌ بینی زمان رطوبت‌گیری

همان‌ طور که گفته شد دمای خشک‌ کن‌های صنعتی قابل‌ کنترل است. در پی آن زمان رطوبت‌ گیری محصول را به‌ راحتی و با یکبار آزمون می‌توان به دست آورد. این امر باعث افزایش تسلط بر تولید و کیفیت نهایی محصول می‌شود.

فضای کم

خشک‌ کن‌های صنعتی برخلاف روش سنتی نیاز به فضای زیای ندارند. از این نوع خشک‌ کن‌ها حتی در یک انباری کوچک هم می‌توان استفاده کرد.

حجم تولید بالا

سرعت زیاد رطوبت‌گیری باعث افزایش تولید و در پی آن افزایش سود دهی می‌شود.

کیفیت بهتر محصول پایانی

کنترل بر دما و زمان محصول نهایی را یکدست‌ تر و زیباتر می‌کند. حتی می‌توان محصول را بر اساس نیاز و سلیقه‌ی مشتری رطوبت‌ گیری کرد.

جدول دمای میوه خشک کن برای خشک کردن محصولات مختلف

نوع میوه

ضخامت اسلایس

درجه حرارت (سانتیگراد)

زمان لازم

آلو

5 میلی متر

43-53

6-8

گیلاس

55-60

7-8

زردآلو

5 میلی متر

43-53

6-8

سیب اسلایس شده حلقه ای

6-8 میلیمتر

55-75

6-8

موز حلقه ای

7-8 میلیمتر

50-70

5-6

گلابی

6-8 میلیمتر

60-70

6-8

هلو

6-8 میلیمتر

60-70

6-8

توت فرنگی

60-70

6-8

آناناس

6-8 میلیمتر

60-70

9-12

انگور

60-70

8-10

کیوی

6 میلی متر

60-70

6-8

انبه

6-8 میلیمتر

65-75

8-12

پرتقال

4-6 میلیمتر

60-70

8-10

زردآلو

5 میلی متر

43-53

6-8

تنظیم زمان خشک کردن انواع میوه ها

برای تنظیم زمان درست خشک کردن انواع میوه ها می توانید از تابلوفرمانی که روی دستگاه نصب است استفاده کنید، آیتم های زمان، حرارت و … همگی در تابلوفرمان دستگاه خشک کن تعریف شده اند و تنها نیاز به تغییر توسط دکمه های آن است. یکی از بهترین روش های تعیین این درست این تنظیمات روش آزمون و خطا است.

در اینجا محدوده ای از زمان و حرارت و ضخامتی که برای برخی از میوه ها وجود دارد را برای شما ارائه کردیم. اما مگر میوه ها محدود به همین چند نوع می باشند؟

مسلماً خیر نیست، تعداد و انواع میوه ها در دنیا قابل شمارش نیستند.هرکدام از این میوه و محصولات فرمولاسیون مخصوص به خود را برای خشک کردن دارند. بنابراین یکی از بهترین روش ها برای محصولات خود شما این است که با آزمون و خطا پیش بروید.

یعنی با یک مقداری از محصولات آزمایش کنید دما و زمان را نسبت به همان مقدار حرارت و ضخامت و زمان برای شما مشخص خواهد شد. نمونه جدول دمای میوه خشک کن را در اینجا برای شما به نمایش در آورده ایم. برای باقی میوه ها می توانید میوه های مشابه این جدول را نیز در نظر بگیرید.

جدول دمای میوه خشک کن

نکات مهم هنگام خرید دستگاه خشک کن صنعتی

تا اینجای کار اطلاعات مفیدی را درباره دستگاههای خشک کن صنعتی به شما دادیم تا بتوانید با علم کافی درباره آن ها اطلاعاتی را کسب کنید تا بتوانید در صورت نیاز در آینده و یا حال اقدام به خرید و استفاده از این نوع خشک کن های صنعتی کنید. نکات مهمی را هنگام خرید دستگاه خشک کن صنعتی باید رعایت کنید و به آن ها دقت کنید تا بتوانید دستگاه کاربردی و مفیدی را خریداری کنید. با رعایت این نکات میتوانید بهترین دستگاه خشک کن صنعتی را خریداری و استفاده کنید.

نکته اول نوع سوخت دستگاه برای خشک کردن محصولات است. حتما هنگام خرید باید دقت کنید که دستگاه مورد نظر از چه نوع منبع سوختی برای خشک کردن محصولات استفاده میکند. معمولا این نوع دستگاههای خشک کن از گاز، گازوئیل و برق برای خشک کردن محصولات استفاده میکنند که شما باید بسته به نیاز خود دستگاهی را خریداری کنید که قابلیت خشک کردن محصولات شما را داشته باشد.

نکته دوم استفاده از قطعات برقی و فنی و بدنه مستحکم و با کیفیت میباشد. حتما میدانید که این دستگاه با دمای بالا کار میکند و در صورت استفاده از قطعات بی کیفیت با مشکلات فراوانی در آینده و هنگام کار با دستگاه روبرو خواهید شد که میتواند ضررهای جبران ناپذیری برای تولید کننده به وجود بیاورد. استفاده از مشعل های با کیفیت و استفاده از پشم سنگ به جای پشم شیشه در قطعات بدنه میتواند هدر رفت انرژی را بصورت چشمگیری کاهش دهد.

نکته سوم گارانتی محصول میباشد. هنگام خرید دستگاه خشک کن صنعتی حتما دقت کنید تا از شرکتی خریداری کنید که از گارانتی و خدمات شس از فروش برخوردار باشد تا بتوانید در صورت بروز مشکلات احتمالی از این نوع خدمات به شکل مطلوبی بهره مند شوید. تمامی خشک کن های صنعتی ساخت البرز ماشین کرج از گارانتی 18 ماهه در کنار خدمات پس از فروش 15 ساله برخوردار میباشد.

خوشحال میشویم تا در صورت داشتن تجربه کافی در زمینه دستگاههای خشک کن صنعتی، تجربیات خود را با ما در پایین همین مطلب در میان بگذارید.

جدول مقایسه انواع خشک کن صنعتی

ویژگی‌ها تک کابین دو کابین سه کابین نواری تونلی
ظرفیت تولید ۵۰ تا ۱۰۰ کیلوگرم ۱۰۰ تا ۲۰۰ کیلوگرم ۲۰۰ تا ۳۰۰ کیلوگرم تا ۵۰۰ کیلوگرم بیش از ۵۰۰ کیلوگرم
تعداد سینی ۲۰ ۴۰ ۷۵ ندارد (نوار پیوسته) ندارد (نوار پیوسته)
نوع کارکرد نیمه اتوماتیک نیمه اتوماتیک اتوماتیک پیوسته پیوسته
فضای مورد نیاز کم متوسط متوسط تا زیاد زیاد بسیار زیاد
مناسب برای کارگاه‌های کوچک کارگاه‌های متوسط کارگاه‌های بزرگ کارخانه‌ها کارخانه‌های بزرگ
نوع محصول میوه، سبزی میوه، سبزی میوه، سبزی، گوشت محصولات حجیم محصولات متنوع در حجم بالا
مصرف انرژی کم متوسط متوسط زیاد زیاد

سوالات متداول

1: تفاوت بین دستگاه خشک کن کابینی، تونلی و نواری در چیست؟
  • دستگاه خشک کن کابینی مناسب ظرفیت های پایین تا متوسط است و معمولا دارای سینی هایی است که مواد غذایی روی آن چیده می شوند.
  • دستگاه خشک کن تونلی برای ظرفیت های بالا استفاده می شود و مواد به صورت پیوسته از داخل تونل عبور می کنند، مناسب تولیدات انبوه است.
  • دستگاه خشک کن نواری هم برای ظرفیت های بالا طراحی شده و مواد روی نوار نقاله قرار می گیرند و به تدریج از تونل عبور می کنند. این مدل برای خشک کردن یکنواخت مواد بسیار مناسب است.
2: برای شروع یک کارگاه خشک کردن میوه، کدام نوع دستگاه مناسب تر است؟

اگر در حال راه اندازی یک کسب و کار کوچک یا متوسط هستید، دستگاه خشک کن کابینی بهترین انتخاب است. این مدل هم مقرون به صرفه است و هم فضای زیادی نمی گیرد. ولی اگر تولید شما بالاتر رفت، می توانید به سراغ مدل های تونلی یا نواری بروید.

3: مصرف برق دستگاه های خشک کن صنعتی چقدر است؟

مصرف برق دستگاه ها بستگی به مدل و ظرفیت آن ها دارد. دستگاه های کابینی معمولا بین 6 تا 18 کیلووات مصرف دارند، در حالی که مدل های تونلی یا نواری برای تولیدات بالا، مصرف بیشتری دارند. البته دستگاه های مجهز به سیستم های هوشمند و عایق بندی مناسب، مصرف برق را بهینه تر کرده اند.

4: آیا خشک کن های صنعتی برای تمام میوه ها و سبزیجات مناسب هستند؟

بله، اکثر دستگاه های خشک کن صنعتی قابلیت تنظیم دما، زمان و جریان هوا را دارند. بنابراین می توانند برای انواع میوه ها (مثل سیب، موز، آلو، کیوی و...) و سبزیجات (مثل گشنیز، جعفری، اسفناج و...) استفاده شوند. فقط باید زمان و دمای مناسب برای هر محصول را رعایت کرد.

5: آیا دستگاه خشک کن به اپراتور نیاز دارد یا تمام اتوماتیک است؟

مدل های کابینی نیاز به اپراتور برای بارگذاری و تخلیه دارند، اما تنظیمات دما و زمان معمولا دیجیتال و ساده هستند. دستگاه های نواری و تونلی معمولا نیمه اتوماتیک تا تمام اتوماتیک هستند و در خطوط تولید پیوسته، نیاز به اپراتور فقط برای کنترل کلی عملکرد دستگاه است.

4 دیدگاه در “انواع دستگاه خشک‌ کن در صنایع غذایی و دارویی

  1. محسن عباسی گفت:

    سلام روز بخیر
    یک سوال داشتم این خشک کن های تونلی در چه ظرفیت هایی ساخته میشوند؟ برای چه محصولاتی کاربرد دارند؟

    1. Bahman Karimi گفت:

      سلام روز بخیر محسن جان
      این نوع خشک کن ها در ظرفیت های 6، 12 و 18 متری ساخته میشوند. کاربرد این نوع خشک کن ها بسیار زیاد است و میتوانند برای هر نوع محصولی نظیر میوه، سبزی و محصولات شیمیایی و… مورد استفاده قرار بگیرند.

  2. امیرعلی گفت:

    سلام خشک کن ذغال سنگ دارید

    1. Bahman Karimi گفت:

      سلام روز بخیر امیر علی جان
      بله شرکت البرز ماشین کرج قادر به ساخت انواع خشک کن های صنعتی برای کاربرد های مختلف میباشد. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید با شماره تلفن 09108698783 و یا 02634722902 تماس حاصل فرمایید.
      موفق باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *